4 vinkkiä psykologisen turvallisuuden vahvistamiseen

Miten johtaja voi vahvistaa psykologista turvallisuutta tiimissään tai organisaatiossa omalta tontiltaan käsin?
Tässä neljä konkreettista vinkkiä, joita jokainen johtaja voi opetella ja hyödyntää arjessaan! 

1 . OPETTELE JOHTAMISTYYLI

Opettele johtamistyyli, joka saa innovoimaan sekä luo turvaa. Työssä tapahtuvista tahattomista virheistä ei ikinä, missään tilanteessa saa rangaista. Yksi kokemus rangaistuksesta riittää siihen, ettei ihminen ota enää riskiä tai näe ylimääräistä vaivaa. Jos rakennat johtamisen tyylilläsi virheen pelkoa organisaatioon, olet menettänyt pelin.
 
Ongelma on usein siinä, ettei ihminen tajua rankaisevansa virheistä. Kuitenkin esimerkiksi lause ”minähän olen jo sanonut tämän kertaalleen” on rankaisu. Ei ihminen tahallaan uudelleen kysy. Hän kysyy siksi, että tarvitsee apua ja hänellä on hätä. Jos johtajan kärsivällisyys ja ymmärrys ei riitä tähän, se tuhoaa turvallisuuden tunteen. Tärkeää on aina johtaa sparraamisen ajatuksella ja tukea oppimista.

2. VAADI KAIKILTA LUOTTAMUKSELLISTA KÄYTTÄYTYMISTÄ

Älä hyväksy silmien pyörittelyä palavereissa. Jos joku sellaista tekee, juttele aina kahden kesken ja yritä perustella syytä, miksi on tärkeää tukea tiimiä fiksulla käytöksellä. Älä silti syyllistä tai käytä ”älä tee näin” -ilmauksia, vaan pyri aina sparraamaan. Ihmisiä ei saa häpäistä, jotta tiimiin tulee sellainen henki, että kaikki uskaltavat puhua.

3. VAALI TIEDONKULKUA

Kannattaa aina tiedottaa paljon ja ajoissa. Pyri kertomaan kaikki, mitä voit ja tiedät. Jos et tiedä, kerro sekin ja ilmoita, milloin palaat asiaan. Jaa tietoa aina mahdollisimman isolle joukolle kerrallaan, ettei ihmisille pääse tulemaan fiilistä, että joku muu aina tietää minua ennen. Huono ja eriarvoinen tiedonkulku tuhoavat turvallisuuden ja pilaavat herkästi tiimityön. Tähän todella kannattaa panostaa.

4. TUNNE ITSESI

Opi tuntemaan itsesi. Se miten reagoit esimerkiksi paineeseen, epävarmuuteen tai kokemiisi loukkauksiin, vaikuttaa tiimiin. Jos pystyt reagoimaan rakentavasti – se tuo turvaa. Jos taas pyrit kontrolloimaan tai olemaan vimmaisesti oikeassa, vetäydyt tai kyynistyt – luot turvattomuutta.

 

Uskallatteko te lähteä rakentamaan organisaatioonne psykologisesti turvallista kulttuuria? Jos vastasit kyllä, ota rohkeasti yhteyttä ja kehitellään tavat sekä keinot, joilla voitte lähteä liikkeelle.