Kun psykologinen turvallisuus puuttuu organisaatiosta

Miltä organisaatiossa näyttää ilman psykologista turvallisuutta? 

Oletko sinä joskus työskennellyt organisaatiossa, jota on johdettu pelolla? Oletko kenties ollut tiimissä, jossa pelko on ollut läsnä?
Mistä tunnistat pelon läsnäolon? Miten ihmiset käyttäytyvät pelon läsnäollessa? 

Meistä moni on työskennellyt organisaatiossa, joihin pelko on pesiytynyt. Olemme niin tottuneita pelkoon ja sen seurauksiin, että pidämme niistä osana normaalia toimintaa. Käytös on hienovaraisempaa, eikä juurisyytä tunnista heti peloksi. Tällöin tuntuu ikään kuin siltä, että pelon ympärille olisi muodostunut sipulinm kerroksia. joista jokainen on oma, uusi keino piilottaa pelkoa.

Ilman turvallisuuden kokemusta ihmisten toimintaa ohjaa asiat, joiden juurisyinä pelko toimii. Eivät ihmiset kulje kertomassa suoraan, että heitä pelottaa. Pelon vallitessa ihmiset lähtevät pois tai hiljenevät ja saattavat sinnitellä erilaisten asioiden kanssa jopa niin pitkään, että menettävät työkykynsä. Pelko on universaali tunne, joka on läsnä meidän kaikkien työelämässä tavalla tai toisella. Pelkäämme ottaa sosiaalisia riskejä, esimerkiksi pelätessämme antaa toiselle palautetta. Saatamme naamioida pelon kiireeseen emmekä menekään tarpeelliseen tilanteeseen. Tällöin pelkäämme suhteen menettämistä tai toisen mahdollisten tunteiden kohtaamista. Saatamme myös pelätä omia reaktioitamme tai sitä, ettei meillä ole työkaluja selvitä tilanteesta. Pelon läsnäoloa on turha kieltää. Tunteilla on sellainen vänkä juttu, että se, mitä yritämme kieltää tai painaa pois, lopulta nousee tavalla tai toisella esiin. Kieltäessämme pelko saa suuremmat voimat ja tunteen esiin tuleminen onkin sitten hallitsemattomampaa. 

Organisaatiossa, jonne pelko on pesiytynyt, ovat ihmiset oppineet erilaisia keinoja selviytyä elämästä pelon kanssa. Pelko itsessään ei ole huono juttu, eikä siitä pääse koskaan eroon eikä siitä edes pidä pyrkiä eroon – koko elämä on tavalla tai toisella pelon ja rohkeuden flirttailua. Oleellista on, miten me pelkoa käsittelemme yhteisönä ja yksilönä. Kieltäessämme pelon saatamme rakentaa hyvin epäedullisia keinoja selviytyäksemme. Välttely voi johtaa laajemminkin puhumattomuuteen , jolloin pahimmillaan ihmisistä tuntuu siltä, että käynnissä on jatkuvasti epämääräinen näytelmä ja ettei kukaan kanna vastuuta todellisuudessa mistään. 

 

Psykologinen turvallisuus muuttaa hiljaisuuden puheeksi. Me Sitomossa voimme auttaa tiimiänne tai organisaatiotanne pääsemään alkuun psykologisen turvallisuuden rakentamisessa. Ota rohkeasti yhteyttä, olemme tukenanne!